tisdag, januari 29, 2008

Oscarsnomineringar 2

Bästa manliga huvudroll

De nominerade: George Clooney i “Michael Clayton”, Daniel Day-Lewis i “There Will Be Blood”, Johnny Depp i “Sweeney Todd The Demon Barber of Fleet Street”, Tommy Lee Jones i “In the Valley of Elah” och Viggo Mortensen i “Eastern Promises”.

Ska Johnny Depp äntligen vinna en Oscar? Knappast - jag tappade hoppet för gott när han inte ens blev nominerad för Donnie Brasco 1997 och det är väl inte sådär supertroligt att han vinner för en Tim Burtonmusikal. Näej, det blir nån av fingubbarna, antagligen Daniel Day-Lewis eftersom han har historiska kläder och en utpräglad dialekt i sin film. Eller Tommy Lee Jones för att han är Tommy Lee Jones som är med i en Paul Haggisfilm med Iraktema.


Bästa kvinnliga huvudroll

De nominerade: Cate Blanchett i “Elizabeth: The Golden Age”, Julie Christie i “Away from Her” , Marion Cotillard i “La Vie en Rose”, Laura Linney i “The Savages” och Ellen Page i “Juno”.

Julie Christie eller Laura Linney - Eftersom Christie spelar sjuk har hon ett lätt övertag. Marion Cotillard slarvar bort sin historisk person-fördel genom att inte prata engelska och Elizabeth-filmen är för pajig.


Bästa manliga biroll
De nominerade: Casey Affleck i “The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford”, Javier Bardem i “No Country for Old Men”, Philip Seymour Hoffman i “Charlie Wilson’s War”, Hal Holbrook i “Into the Wild” och Tom Wilkinson i “Michael Clayton”.

Casey Affleck. Lite mer ångestladdad, lite mer historisk än Philip Seymour Hoffman och de andra kommer inte ens i närheten av samma hypenivå.


Bästa kvinnliga biroll
De nominerade: Cate Blanchett i “I’m Not There”, Ruby Dee i “American Gangster”, Saoirse Ronan i “Atonement”, Amy Ryan i “Gone Baby Gone” och Tilda Swinton i “Michael Clayton”.

Cate Blanchett spelar Bob Dylan. Det är som om någon tryckt på så många prisvinnarknappar att hela systemet har kortslutit; övriga sökanden göre sig icke besvär.

Etiketter:

söndag, januari 27, 2008

Oscarsnomineringar 1

Yes, Oscarsäsong igen. Den här gången är jag om möjligt ännu mer ute ur finfilmsloopen än förra året, men ska det hindra mig från att vädra mina illa övertänkta åsikter? Inte då. I år har jag sett exakt en av filmerna som är nominerad i de stora kategorierna (Juno, som jag recenserat här) - övriga omdömen baserar jag helt på skvaller och trailers, vilka du hittar genom filmtitlarnas länkar.

Bästa film
De nominerade: "Atonement" (bilden), "Juno", "Michael Clayton", "No Country for Old Men" och "There Will Be Blood".

Ok: Två kostymfilmer, en advokatkonspirationsthriller, en rugged karlfilm och en "indie"-komedi. Samhällsfrågefilmerna (typ Crash och Babel) lyser med sin frånvaro, likaså biografierna. Vem vinner? Inte Juno i alla fall. Alla verkar ju vara väldigt förtjusta i Atonement, men så finns det ju fancy finregissörer som los bros Coen och P.T. Anderson med i gamet också. Mina fördomar om P.T. Anderson säger mig att There will be blood är för tung för mesarna i akademin, men man vill ju ändå ha en riktigt pampig film som vinner... Atonement eller No Country for Old Men blir det. Var kategorin snyggast affisch däremot skulle Michael Clayton lätt vinna.



Bästa regi
De nominerade: Julian Schnabel för “The Diving Bell and the Butterfly” (bilden), Jason Reitman för “Juno”, Tony Gilroy för “Michael Clayton", Joel & Ethan Coen för “No Country for Old Men” och Paul Thomas Anderson för “There Will Be Blood”

Och här trillade den obligatoriska biografin in. "Based on a truly remarkable true story" säger första citatet i trailern för The Diving Bell and the Butterfly, sedan följer ett där orden "the human spirit" förekommer. Högstämt tema kombinerat med tjusig glossymag-estetik = god chans. Men ändå... Michael Clayton fortsätter dyka upp i finkategorierna, fast trailern ser ut som - i och för sig välspelad - dussinthriller. Kanske är jag för snabb med att vifta bort den? Folk blev ju helt tokiga i Mystic River för några år sedan, fast den mest är som ett utdraget Law & Order Special Victims Unit-avsnitt med Sean Penn. Underskattar jag George Clooney-effekten? Även Juno kommer tillbaka, men den har ju ingen chans. Min spådom är att den möjligen - möjligen - vinner för bästa manus: det är själva mängden nomineringar som är det symboliska priset och dem har den ju redan fått. Jag gissar vilt och säger att det står mellan The Diving Bell and the Butterfly och There Will Be Blood eftersom den första skriker "jag är regisserad! Jag är visuell!" Och den andra är gjord av P.T. Anderson som ju alla vill ge priser åt.


Bästa originalmanus
De nominerade: “Juno” av Diablo Cody, “Lars and the Real Girl” av Nancy Oliver, “Michael Clayton” av Tony Gilroy, “Ratatouille” av Jan Pinkava, Jim Capobianco & Brad Bird och “The Savages” av Tamara Jenkins (bilden).

Den enda kategori där Juno har en vettig chans, men jag tror ändå inte att den kommer att vinna - det behövs liksom inte efter all hype och nomineringar. I stället lägger akademin den inofficiella indierösten på The Savages eller möjligen Lars and the Real Girl som kan behöva lite Oscarshjälp på traven.


Bästa manus efter annan förlaga
De nominerade: "Atonement" av Christopher Hampton, "Away From Her" av Sarah Polley, "The Diving Bell and the Butterfly" av Ronald Harwood, "No Country For Old Men" av Joel & Ethan Coen (bilden) och "There Will Be Blood" av Paul Thomas Anderson

För första gången i år känns det tveksamt att tvärsäkert peka ut vinnare baserat enbart på trailer. Jag svingar vilt och säger Away from Her som verkar sofistikerad och finkulturell eller No Country for Old Men eftersom den verkar tuff och, ni vet, Coen-skriven.

Imorgon: skådisnomineringarna.

Etiketter: