söndag, januari 27, 2008

Oscarsnomineringar 1

Yes, Oscarsäsong igen. Den här gången är jag om möjligt ännu mer ute ur finfilmsloopen än förra året, men ska det hindra mig från att vädra mina illa övertänkta åsikter? Inte då. I år har jag sett exakt en av filmerna som är nominerad i de stora kategorierna (Juno, som jag recenserat här) - övriga omdömen baserar jag helt på skvaller och trailers, vilka du hittar genom filmtitlarnas länkar.

Bästa film
De nominerade: "Atonement" (bilden), "Juno", "Michael Clayton", "No Country for Old Men" och "There Will Be Blood".

Ok: Två kostymfilmer, en advokatkonspirationsthriller, en rugged karlfilm och en "indie"-komedi. Samhällsfrågefilmerna (typ Crash och Babel) lyser med sin frånvaro, likaså biografierna. Vem vinner? Inte Juno i alla fall. Alla verkar ju vara väldigt förtjusta i Atonement, men så finns det ju fancy finregissörer som los bros Coen och P.T. Anderson med i gamet också. Mina fördomar om P.T. Anderson säger mig att There will be blood är för tung för mesarna i akademin, men man vill ju ändå ha en riktigt pampig film som vinner... Atonement eller No Country for Old Men blir det. Var kategorin snyggast affisch däremot skulle Michael Clayton lätt vinna.Bästa regi
De nominerade: Julian Schnabel för “The Diving Bell and the Butterfly” (bilden), Jason Reitman för “Juno”, Tony Gilroy för “Michael Clayton", Joel & Ethan Coen för “No Country for Old Men” och Paul Thomas Anderson för “There Will Be Blood”

Och här trillade den obligatoriska biografin in. "Based on a truly remarkable true story" säger första citatet i trailern för The Diving Bell and the Butterfly, sedan följer ett där orden "the human spirit" förekommer. Högstämt tema kombinerat med tjusig glossymag-estetik = god chans. Men ändå... Michael Clayton fortsätter dyka upp i finkategorierna, fast trailern ser ut som - i och för sig välspelad - dussinthriller. Kanske är jag för snabb med att vifta bort den? Folk blev ju helt tokiga i Mystic River för några år sedan, fast den mest är som ett utdraget Law & Order Special Victims Unit-avsnitt med Sean Penn. Underskattar jag George Clooney-effekten? Även Juno kommer tillbaka, men den har ju ingen chans. Min spådom är att den möjligen - möjligen - vinner för bästa manus: det är själva mängden nomineringar som är det symboliska priset och dem har den ju redan fått. Jag gissar vilt och säger att det står mellan The Diving Bell and the Butterfly och There Will Be Blood eftersom den första skriker "jag är regisserad! Jag är visuell!" Och den andra är gjord av P.T. Anderson som ju alla vill ge priser åt.


Bästa originalmanus
De nominerade: “Juno” av Diablo Cody, “Lars and the Real Girl” av Nancy Oliver, “Michael Clayton” av Tony Gilroy, “Ratatouille” av Jan Pinkava, Jim Capobianco & Brad Bird och “The Savages” av Tamara Jenkins (bilden).

Den enda kategori där Juno har en vettig chans, men jag tror ändå inte att den kommer att vinna - det behövs liksom inte efter all hype och nomineringar. I stället lägger akademin den inofficiella indierösten på The Savages eller möjligen Lars and the Real Girl som kan behöva lite Oscarshjälp på traven.


Bästa manus efter annan förlaga
De nominerade: "Atonement" av Christopher Hampton, "Away From Her" av Sarah Polley, "The Diving Bell and the Butterfly" av Ronald Harwood, "No Country For Old Men" av Joel & Ethan Coen (bilden) och "There Will Be Blood" av Paul Thomas Anderson

För första gången i år känns det tveksamt att tvärsäkert peka ut vinnare baserat enbart på trailer. Jag svingar vilt och säger Away from Her som verkar sofistikerad och finkulturell eller No Country for Old Men eftersom den verkar tuff och, ni vet, Coen-skriven.

Imorgon: skådisnomineringarna.

Etiketter:

1 Comments:

Anonymous Markus said...

Håller med dig om årets Oscarnommineringar. Inte speciellt imponerande faktiskt. Självfallet bra filmer men som du sa:
"Samhällsfrågefilmerna (typ Crash och Babel) lyser med sin frånvaro, likaså biografierna."
Lite slarvigt faktiskt.

12:37 fm  

Skicka en kommentar

<< Home