tisdag, januari 12, 2010

It's Hard Out Here for a Tjejnördstereotyp


Morgan Jarl postade den här bilden på fb-gruppen I Support Geek Women med en påpekan om den sneda könsfördelningen. Efter att tittat igenom bilderna kan mycket riktigt konstateras att bara tre av femtiosex nördar är kvinnor. Min första impuls är att surna till: Right. Låt oss köna nörden som man IGEN. Låt oss upprätthålla indelningen mellan normalt och tjejigt. Band och tjejband. Nördar och tjejnördar. Låt oss osynliggöra miljoner kodare, gamers och andra geeks. Fast å andra sidan - bilderna beskriver stereotyper, och den stereotypa elektroniknörden är ju onekligen en man. Ska man bortse från att en sådan här bild inte bara avbildar utan även återskapar trista strukturer? Ska man i stället se den som en illustration av hur otillgänglig nördidentiteten är för kvinnor (och för alla andra som inte är vita män för den delen)? Det kan jag köpa, men några problem kvarstår. Det finns femtiosex platser på affischen, och en del av dem fylls av rätt långsökta varianter – tevenörden känns väl sådär till exempel. Ändå räcker inte platserna till för att representera några av de största kvinnonördområdena. Ingen Jane Austennörd så långt ögat når, ingen fan fictionnörd, ingen stickningsnörd. Att boknörden, dramanörden och animenörden alla är män känns dessutom rätt… onödigt.

En annan tanke som inställer sig: Vad hade hänt om man hade haft människor av annan hudfärg med på bilden? Det skulle vara lätt gjort med flera av stereotyperna – men då känns de plötsligt potentiellt rasistiska. Den indiske labbnörden är laddad. Vilken tur då att vit hudfärg är neutral och osynlig. Vilken tur att en vit man (till skillnad från en brun) signifierar ”människa i allmänhet”.

Kommentarerna är ett kapitel för sig. Jag blev först förskräckt när jag läste det som skrivits om cosplaynörden, men tänkte att det kanske är helt könsneutral fasa inför lättklädd osnygg geekdom (vilket har alla möjliga sunkiga konnotationer, men inte just sexism). Men se där! Det erbjuds en kontrollgrupp! 300-nörden och cosplaynörden är i princip exakt samma person fast med olika kön: Cosplaygeeken är en överviktig kvinna i prinsessan Leias guldbikini, 300-nörden en överviktig man i spartankalsong och mantel. Och ser man på. Om 300-nörden sägs: ”Aww, my favourite! For Sparta! :D” medan cosplaygeeken får höra ”Oh dear God, my poor eyes :(” och "You can see it! You can't un-see it!"Align Left

Hon är förresten inte den enda som får sin släng av sleven. Under scrapbook-nörden finns den här lilla pärlan: ”These women scare me.” Tack för den hörrudu.

Etiketter: , , ,