fredag, november 13, 2009

Geek women united, will never be divided!


Joråsåatte...

I måndags ordnade jag* en middag som jag kallade för "Geek Women Unite!" Dit hade jag bjudit en massa stenhårda nördbrudar som jag känner, men som aldrig hade träffat varann (eller, alla utom jag hade minst en person där som de aldrig träffat förut, somliga kände nästan ingen). Jag tänkte att det kunde vara lite kul. Vad jag inte hade räknat med var att det skulle bildas något slags kraftfält i luften, att vi skulle sitta och socialt inkompetent hojta i munnen på varann hela kvällen** eller att folk skulle bli erbjudna jobb på stående fot. Jag hade inte heller räknat med att vi skulle stå där i Anna-Karins hall mitt i natten (ingen ville gå hem) med en lätt religiös känsla av att vara i startgroparna av en Rörelse. Med stort R.Julia Skotts enträgna begäran skapades facebookgruppen Geek Women Unite! den natten:
Är du brud och besatt av Jane Austen eller webstandards? Bordsrollspel eller stickning? Politik eller TV-serier? Då är detta gruppen för dig.

Vi är kvinnor, vi är nördar och det är inget konstigt med det. All geekdoms welcome!

Dock kräver vi att du är medveten om att det finns maktstrukturer mellan kön och sexualiteter, att det finns normstrukturer som gör skillnad på folk och folk, och vi kräver att du tycker att det suger. Det är den enda geekdom vi inte kan kompromissa bort. Respekterar du inte det förbehåller vi oss rätten att blockera dig, och peka och skratta.

Nu har det gått ungefär tre dygn och gruppen har över 500 medlemmar.


Dagen efter skapade Johannes Axner (full disclosure: Min brorsa och partner in crime) syskongruppen I support Geek Women!:

Det här är en stödgrupp för Geek Women Unite! För oss som tycker det de gör är bra men inte tycker det är lämpligt att vara med i den gruppen, tex pga könstillhörighet.

Observera att det här är en grupp för att seriöst stödja separatistisk metod för att främja feminism inom nördkretsar på jämlika vilkor, inte en grupp för att objektifiera eller sexualisera kvinnor med hjälp av stereotyper!

Vilka är då Geek Women Unite?

Är du brud och besatt av Jane Austen eller webstandards? Bordsrollspel eller stickning? Politik eller TV-serier? Då är Geek Women Unite gruppen för dig.

De är kvinnor, de är nördar och det är inget konstigt med det. All geekdoms welcome!

Dock kräver de att du är medveten om att det finns maktstrukturer mellan kön och sexualiteter, att det finns normstrukturer som gör skillnad på folk och folk, och de kräver att du tycker att det suger. Det är den enda geekdom vi inte kan kompromissa bort. Respekterar du inte det förbehåller de sig rätten att blockera dig, och peka och skratta.

Vi kan inte annat än att hålla med!

Nu händer det en massa grejer på de här gruppernas sidor. Framför allt på GWU pågår det ett frenetiskt bondande och konspirerande om framtida sammankomster. Nästa gång får vi nog inte plats hemma hos Ann-Karin allihop.*eller ja, jag bjöd in folk och lagade det mesta av maten, men Anna-Karin Linder, hjälte med en ängels tålamod som hon är, och hennes helgon till sambo Daniel - som inte ens fick vara med - upplät sin charmerande nerd hive för aftonen.

** Fast ärligt talat, vad hade jag väntat mig? Women eller inte, geeks will be geeks.

(foton: Marta Axner)

Etiketter: , ,

1 Comments:

Blogger henrik said...

Upptäckte precis denna blogg.

Jag uppskattar deess innehåll mycket.

3:54 em  

Skicka en kommentar

<< Home