fredag, januari 05, 2007

Världens självupptagnaste TV-program

Jag har alltid gillat Fredrik Lindström. Han är för all del lite smådryg, men det är ju hela poängen, och han har alltid kombinerat detta med vassa analyser och uppfriskande respektlöshet - men nu börjar jag tröttna.

Kanske är jag sönderakademiserad men är det inte lite småofräscht med allt snack om hur svenskar "är" i Världens modernaste land? Självklart är det tänkt som en humoristisk poäng att diskussionerna är så överdrivna men jag börjar ledsna rejält på att se herr Lindström pressa sina stackars expertgäster att dra de mest halsbrytande förenklade slutsatser baserade på historisk bakgrund eller språkstruktur parade med "allmängiltiga betraktelser" som vid närmare åsyn rätt så gravt vinklat utgår från den chica medelklass som de själva tillhör. Heder åt historikern Peter Englund för att han skeptiskt skruvar på sig eller ibland rent av klipper av Lindström med ett: "Jo det var en snygg analys. Den håller ju inte alls, men den är snygg."

Fjärran från subtiliteterna i Svenska dialektmysterier vallar annars Lindström med charterguideliknande effektivitet sina gäster i en skendiskussion där alla tankar och teorier pekar åt samma håll, och där han själv alltid får sista ordet. Någon i föräldrahemmet (mamma?) sade det bäst under julhelgen: Det är lite Herman Lindqvist-historiker över honom va?

Etiketter: , , , ,

1 Comments:

Blogger Marta Axner said...

Du är inte ensam i din kritik:
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?a=605020

9:01 em  

Skicka en kommentar

<< Home