fredag, december 08, 2006

Absolut sista festivalrecensionerna

Nu är det såhär: Jag lovade högtidligt att recensera alla mina filmfestivalbesök, vilket ledde till extremt långdragna och tröttsamma inlägg. I ett sista försök att hålla mitt ord, få folk att se filmerna jag gillar, behålla någon tillstymmelse till värdighet och inte dö av uttråkning tänkte jag pressa in de sista filmerna i ett enda fler-kortrecensionsinlägg. Om du mot förmodan vill veta mer går det bra att kommentera eller maila, jag kan naturligtvis orera lika långdraget om de här filmerna som om några andra.


OSKULD (originaltitel: Quinceañera)
Vad: Stillsam amerikansk indie och Sundance-älskling om tonårsgraviditet och gentrification.
Se den om du gillar: vansinnigt stiliga straight-acting män, naturalistiska indies, bra tonårsskådisar, amerikansk latinokultur i allmänhet och Jaime Hernandez serier i synnerhet
Se den inte om du hatar: Pratiga filmer, filmer helt utan action
Personligt omdöme: Jag hör till alla "om du gillar"-kategorierna, så det var kärlek all the way. Visstja, och filmen är värd att se bara för Jesse Garcia - grabben är ju helt genial.
Möjlighet att se: Stor, den går på bio i Sverige just nu.


OFF THE BLACK
Vad: Om möjligt ännu mer stillsam indie om oväntad vänskap över generationsgränserna
Se den om du gillar: Nick Nolte, galet bra dialog, galet bra tonårsskådisar, konsekvens i historieberättande, osentimentala filmer
Se den inte om du hatar: Nick Nolte, filmer om griniga gubbar med spritproblem, filmer som till 90% utgörs av konversationer mellan samma två personer.
Personligt omdöme: Bra men knappast nödvändig att se. Det är iofs värt att notera att Trevor Morgan kanske är på väg att bli en av världens bästa skådisar (Nolte gör inte heller bort sig direkt).
Möjlighet att se: Har visats på diverse filmfestivaler men inte fått nån vidare distribution i USA. Dyker förmodligen upp på DVD så småningom - på bio i Sverige lär den knappast gå.


WRISTCUTTERS: A LOVE STORY
Vad: Inte speciellt stillsam indiekomedi och Sundance-älskling om livet efter döden för självmördare.
Se den om du gillar: Bittra ryssar, Rapport till himlen, Tom Waits, romantiska komedier med intellektuellt alibi, riktigt varmhjärtad film, GOB från Arrested Development, Shannyn Sossamon
Se den inte om du hatar: Patrick Fugit (ett högst teoretisk konstaterande - sådana männsikor finns väl inte?), självmordshumor, övernaturliga inslag
Personligt omdöme: Till skillnad från Off the Black en film som är helt nödvändig att se. För alla.
Möjlighet att se: Finns inte på DVD än vad jag kunnat hitta; kommer säkert så småningom. Går förmodligen att ladda ner, men en svensk biopremiär kan vara för mycket att hoppas på.

Andra bloggar om: , , , ,
Intressant?