måndag, februari 26, 2007

Vinnare: del Toro

I natt påstod de svenska kommentatorerna att ingen film gjorde storslam och att statyetterna var ganska jämnt fördelade - ingen totalvinnare kunde skönjas. Are you kidding me? Den spanktalande filmvärlden i allmänhet och Pan's Labyrinth i synnerhet gjorde ett segertåg utan like om man räknar med förutsättningarna. Jag kanske skulle påminna om hur det såg ut igår:

Babel: "viktig" storfilm med krångligt manus och klockrena (och kända!) skådespelarinsatser. 7 nomineringar (varav 5 "stora").
The Queen: Tjusig nutidskostymfilm, dock brittisk. 6 (4)
Departed: Minor Scorsese. 5 (4)

Samtliga engelskspråkiga, med minst en väletablerad kändis i rollistan. Mot detta ställs då

Pan's Labyrinth: europeisk finfantasy med okända skådisar och tjusig art direction och foto, som i de flesta kategorier den är nominerad i tävlar mot storfilmerna som alla sett, men inte kan rösta på i de tunga kategorierna eftersom de inte är tillräckligt creddiga (se Caribbean, Pirates of). 6 (1)

Det gick ju som väntat i storkategorierna, men hade ni ärligt talat trott att Guillermo del Toro skulle kunna räcka långnäsa åt González Iñárritu på efterfesten? Babel har ju Oscarporr skrivet över hela den, från det halvpretto temat till Brad Pitts makeover till finskådis. Ha! är allt jag har att säga. Inte för att Pan's Labyrinth är så otroligt mästerlig - personligen tycker jag att slutet fuskades bort och att det var för lite smyga i skogen med motståndsmännen (just vad gäller dem är jag iofs partisk) - men hellre den än Babel vilken dag som helst. Även om Babel har en mexikansk regissör är den så "finhollywood" som det blev på årets gala, och det är tämligen anmärkningsvärt att den inte bara blir utskåpad i allmänhet, utan dessutom grundligt klådd av kusinen från landet.

Pan's labyrinth 3
Babel 1

Det kallar jag storslam.

Etiketter: ,