onsdag, januari 31, 2007

Heroes: Stryk tråkfamiljen!

Började på en lång harang om Heroes inklusive en putslustig liknelse med vinbål och hembränt, men kom fram till att jag egentligen inte har så mycket vettigt att säga. I korthet: Serien är typ bra, men samtidigt liksom lite sunkig på ett svårbestämbart sätt.

I en fråga har jag alla fall en klar åsikt: Niki. Ta bort henne.
Eller ta framförallt bort hennes horrible son, denne lillgamla, enformiga styggelse till barnskådis som kan få den enklaste replik att låta pretentiös. Det är illa nog med Nikis pinsamt "coola" tvillingpersonlighet och pappans ovana att börja varje replik med en dramatisk liten utandning (ett manér som jag annars bara trodde svenska skådisar hängav sig åt) - Micah tar TV-tittarens lidande till en nivå som ingen ska behöva stå ut med. Jag bryr mig inte om ifall hela seriens säkert kluriga final bygger på familjen Sanders deltagande, jag är beredd att bita ihop. Vi måste alla göra uppoffringar, och i nuläget är det uppenbart att seriens författare behöver ta en allnighter och se över sina alternativ. Kan Niki & Co fly till Japan och aldrig höras av? Hmm, nej det funkar inte. Det känns ju lite hårt att låta dem dö i en gigantisk explosion - dessutom verkar den metoden inte ha funka så bra hittills på seriens karaktärer. Vågar man hoppas på att de försvinner i all tysthet mellan första och andra säsongen?

Etiketter: , ,

Mer Sonja på TV

Ännu lite mer reklam... I kväll klockan 20.00 i SVT1 gästrapporterar Sonja Schwarzenberger från P3s Kvällspasset för Packat och Klart. Hon åker till Vilnius på jakt efter stadens bohemiska själ och lyckas bland annat bli utnämnd till glamourminister för Republiken Uzupis, ett Moulin Rouge-doftande självutnämnt bohemrike för konstnärer och livsälskare. Missa inte!

Etiketter: , , ,

onsdag, januari 24, 2007

Dagens roligaste

"You know, I started out with good intentions, but I have to admit, at a certain point I was just like, 'I don't know what to do next -- send in the naked Japanese girl! Now put those people in the desert! Hotter! Make it hotter! Have the kids shoot at another bus!'"

Gå genast vidare till Fametracker och läs resten av 2007 Oscar nominees in the Galaxy of Fame.

Etiketter: , ,

P3 Guld i TV, Sonja i radio

Eftersom jag är usel på radiolyssning missade jag P3 Guldgalan i lördags, men det gör ju ingenting när den går på TV ikväll. Det viktigaste på hela kvällen blir förstås när jag likt en mormor på ett luciatåg fäller en tår över hur fin Sonja Schwarzenberger är där hon tittar förbi i rutan under några sekunder mellan Pelle Almqvist och Lasse Winnerbäck.

Själv är man ju fan for life, efter att ha följt Sonjas mediekarriär från kvarterscirkus i barndomen, över skolkabaréer och amatörteaterpjäser, vidare förbi morgonprogram i P4 ända fram till Kvällspasset, som hon och Johan Hilton rockar varje kväll i P3.

Alltså: P3 Guldgalan i SVT1 21.30 idag onsdag, Kvällspasset i P3 varje kväll från 18.03.

Etiketter: , , , , ,

tisdag, januari 23, 2007

Oscarnomineringar

Jaha, så var det dags igen. Egentligen tycker jag bättre om att vara efterklok och göra putslustiga listor om vad folk hade på sig än att prata om Oscarsgalan i förväg. Som filmälskare berörs jag inte speciellt mycket av den, det handlar ju mer om marknadsföring, smokingmode och allmän kändishysteri i så fall - saker som är hemskt roliga, men kanske inte så centrala för själva filmkonsten. Jag kan villigt erkänna att jag väl inte ens sett hälften av filmerna som är nominerade i de tunga kategorierna, men det är det som är det fina med nomineringar: Nu vet jag i någotsånär god tid vilka filmer jag behöver ha sett innan 25:e februari för att med rätt besserwissermin kunna förklara om rätt låt så att säga vann. Här nedan följer i alla fall några av kategorierna med kommentarer:



Bästa film
Babel (Paramount och Paramount Vantage)
The Departed (Warner Bros.)
Letters from Iwo Jima (Warner Bros.)
Little Miss Sunshine (Fox Searchlight)
The Queen (Miramax, Pathé and Granada)

I hate to say it, men Babel ser ju ut att ligga bra till och kan mycket väl bli årets Crash (jag ser särskilt fram emot ett eventuellt handlingssammanfattande dansnummer). Den enda andra jag hunnit se än är Little Miss Sunshine, även om jag redan hade Departed och The Queen på "måste se"-listan - för tidigt för att avgöra med andra ord. Och så måste man tydligen påpeka att Dreamgirls inte fick nån nominering i den här kategorin, det verkar alla amerikaner alldeles uppspelta över i alla fall.



Bästa regi
"Babel" (Paramount och Paramount Vantage) Alejandro González Iñárritu
"The Departed" (Warner Bros.) Martin Scorsese
"Letters from Iwo Jima" (Warner Bros.) Clint Eastwood
"The Queen" (Miramax, Pathé and Granada) Stephen Frears
United 93 (Universal and StudioCanal) Paul Greengrass

Scorsese måste väl vinna nu, oavsett om filmen är nåt att ha? Annars har jag ingen aning.



Bästa manliga huvudroll
Leonardo DiCaprio i Blood Diamond (Warner Bros.)
Ryan Gosling i Half Nelson (THINKFilm)
Peter O'Toole i Venus (Miramax, Filmfour and UK Council)
Will Smith i The Pursuit of Happyness (Sony Pictures Releasing)
Forest Whitaker i The Last King of Scotland (Fox Searchlight)

Det här är ju för pinsamt, jag har inte sett en enda av filmerna! Både Last King of Scotland och Half Nelson är såna jag bittert nog missade på grund av skolgång och andra trivialiteter under Stockholms filmfestival. Om akademin har de vanliga I heart Russel-tröjorna på blir det väl Will Smith - smörbyttan "Pursuit of Happyness" verkar ju följa i de sirapskladdiga fotspåren efter "klassiker" som A Beautiful Mind.



Bästa kvinnliga huvudroll
Penélope Cruz i Volver (Sony Pictures Classics)
Judi Dench i Notes on a Scandal (Fox Searchlight)
Helen Mirren i "The Queen" (Miramax, Pathé and Granada)
Meryl Streep i The Devil Wears Prada (20th Century Fox)
Kate Winslet i Little Children (New Line)

Igen: inte en enda sedd. Jag tror lite på Helen Mirren, The Queen verkar vara lagom glossig och classy för att tilltala de röstande. Eller Meryl Streep om de är på populisthumör.



Bästa manliga biroll
Alan Arkin i "Little Miss Sunshine" (Fox Searchlight)
Jackie Earle Haley i "Little Children" (New Line)
Djimon Hounsou i "Blood Diamond" (Warner Bros.)
Eddie Murphy i "Dreamgirls" (DreamWorks and Paramount)
Mark Wahlberg i "The Departed" (Warner Bros.)

Vore det inte grymt om Eddie Murphy fick en Oscar? Då kan det stå "Academy Award Winner" i alla sunkiga trailers för bodysuitkomedier han nånsin kommer att göra. Eller så kommer det inte alls bli förresten, om han vinner kommer hans karriär magiskt förvandlas till den karriär han borde ha, den där han aldrig trillade utför the slippery slope av "jomenvisst är jag snygg"-komedier som Boomerang, förbi The Nutty Professor ända ner till Pluto Nash. Jag har förresten inte sett Dreamgirls än, men jag har redan bestämt mig för att Eddie är fantastisk i den. Jag vill så gärna att han ska vara det; snälla Eddie, var fantastisk!



Bästa kvinnliga biroll
Adriana Barraza i "Babel" (Paramount and Paramount Vantage)
Cate Blanchett i "Notes on a Scandal" (Fox Searchlight)
Abigail Breslin i "Little Miss Sunshine" (Fox Searchlight)
Jennifer Hudson i "Dreamgirls" (DreamWorks and Paramount)
Rinko Kikuchi i "Babel" (Paramount and Paramount Vantage)

Oooh ooh, Adriana Barraza måste vinna! Jag avskydde i och för sig Babel, men det var inte skådespeleriet det var fel på, och hon var ju fantastisk! Nästan lika fantastisk som jag hoppas att Eddie Murphy är i... jaja, ni fattar.



Bästa manus efter annan förlaga

Borat Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan (20th Century Fox) manus av Sacha Baron Cohen & Anthony Hines & Peter Baynham & Dan Mazer, Story av Sacha Baron Cohen & Peter Baynham & Anthony Hines & Todd Phillips

Children of Men (Universal) manus av Alfonso Cuarón & Timothy J. Sexton och David Arata och Mark Fergus & Hawk Ostby
"The Departed" (Warner Bros.) manus av William Monahan
"Little Children" (New Line) manus av Todd Field & Tom Perrotta
"Notes on a Scandal" (Fox Searchlight) manus av Patrick Marber

Satan, det här betyder ju att jag blir tvungen att se Boratfilmen trots allt! Don't get me wrong, jag har inget emot Borat (förutom möjligen hans extrema överexponering), det är bara att jag inte pallar pinsamhetshumor. Det är nätt och jämt jag överlever Fawlty Towers-repriserna, trots att jag kan dem utantill.


Bästa originalmanus
"Babel" (Paramount and Paramount Vantage) av Guillermo Arriaga
"Letters from Iwo Jima" (Warner Bros.) manus Iris Yamashita, story av Iris Yamashita & Paul Haggis
"Little Miss Sunshine" (Fox Searchlight) av Michael Arndt
Pan's Labyrinth (Picturehouse) av Guillermo del Toro
"The Queen" (Miramax, Pathé and Granada) av Peter Morgan

Låt det inte bli Iwo Jima i alla fall, Paul Haggis behöver inte mer hype. Babel vore även misslyckat eftersom den pannakakan till manus knappast borde belönas med något annat än bakläxa. Hmm, lite som Crash förra året då... (vaddå? jag, bitter?) Annars tror jag på Little Miss Sunshine i den här kategorin - man vill liksom ge den nånting, men samtidigt kan inte vem som helst få "bästa film". "Manus" brukar bli ett bra hörn att dumpa hypade indiekomedier i.

Jahapp. Ingen jag egentligen riktigt hejar på förutom i birollskategorierna, det känns ju lite avslaget. Tur att man har någon månad på sig att jobba upp entusiasmen...

Etiketter: , ,

lördag, januari 20, 2007

Best.TV-fredag.Ever.

Åh, vilken helkväll framför TVn igår! Efter att ha värmt upp med några avsnitt Friday Night Lights (som jag fortfarande inte riktigt fattat grejen med än, men är välvilligt inställd till) blev det Ugly Betty som jag som synes var tvungen att skriva om på en gång, en blivande klassiker till Scrubsavsnitt (my musical!), ett alldeles extra hjärtevärmande Earl och så lite vintage Jack Donaghy som grädde på moset. Jag kan inte minnas senast jag såg fyra TV-avsnitt i rad och alla överträffade mina förväntningar... Nu hoppas jag bara att nya Psych fortsätter trenden.

Etiketter: , , , , , ,

fredag, januari 19, 2007

Betty mot nya höjder

Vad har hänt med dialogen i Ugly Betty? I senaste avsnittet har plötsligt alla - inte minst Daniel (som i tidigare avsnitt ärligt talat varit lite halvseg) - plötsligt laugh-out-loud-roliga oneliners, finslipad timing och käftslängnings-sessioner som man snarare skulle vänta sig av ett Scrubs-avsnitt. Hjärnan bakom den dramatiska förbättringen får förmodas vara Jo Martino - en manusförfattare som inte skrivit för Ugly Betty innan och vars imdb-CV är rejält mager, men som förhoppningsvis kommer att göra mer väsen av sig framöver.

Hur som helst är det här precis vad Ugly Betty behöver: vass och skön dialog som en gång för alla kan få serien att hoppa från halvtrivsam slöunderhållning över till absolut klassiker-fållan. Would it be really childish of me to high five you right now?

Etiketter: , ,

fredag, januari 12, 2007

Line of Beauty

Har under veckan gjort något så sällsynt som att lydigt inställa mig framför TVn för att titta på en serie i realtid, nämligen BBC-lyxkaramellen Line of Beauty - hela tre kvällar i rad satt jag hypnotiserad framför burken. Längre än så är inte serien, men i och med SVTs generösa reprisvanor finns det gott om tillfällen kvar att titta för den som inte hann med.

Line of Beauty handlar om vackre, homosexuelle medelklasskillen Nick som har en talang för att skaffa sig rika och mäktiga kompisar. I seriens början ska han spendera sommaren 1983 i sin Oxfordkompis Tobys familjehem - ett stort lyxigt hus i Notting Hill tillhörandeTobys pappa: torypolitikern Gerald Fedden (oemotståndligt spelad av gamla Black Adder-räven Tim MicInnerny). Väl på plats visar det sig att det inte exakt är fråga om gratis boende: Nick förväntas agera känslomässigt skydsnät åt manodepressiva dottern Catherine. Detta tar han glatt på sig, eftersom Nick är en väldigt artig och tacksam kille - han får ju trots allt tillträde till Londons allra formidablaste överklasskretsar, och då får man inte vara tjurig.

Sommaren blir till ett år som blir till tre år till, under vilka följande ingredienser är ymnigt förekommande:
nervsammanbrott
korruption
kvick konversation
de allra bästa 80-talslåtarna spelade i bakgrunden
gay sex romps
kokain
Thatcherdyrkan
AIDS
tjusiga weekends på slott
smokingar
homofobi
arvtagare/erskor
stiff upper lips
snabba bilar
Henry James
pastellfärger

Allt detta kombinerat med riktigt bra skådisar och extremt tjusigt foto gör naturligtvis Line of Beauty till något du inte vill missa. Del 1 visas både i SVT 2 på söndag 00.10 och i SVT 24 på måndag 22.00.

Etiketter: , ,

onsdag, januari 10, 2007

Hur står det till med prioriteringarna?

Höll på att sätta morgontéet i halsen när jag fick syn på DN Tv&Radios lista över 3 filmhöjdare i veckan. Rocky och Kniven i vattnet för all del, men Jägarna? Really? "Kjell Sundvalls Norrlandsepos får väl numera betraktas som en modern klassiker". Jo det stämmer ju. Om man byter ut "epos" mot "pekoral" och "modern klassiker" mot "galloperande kalkon". Jägarna är själva sinnebilden för pinsam svensk film: Fördomsfulla karikatyrer av lantisar, vrålande dramatenskådisar och ett manus som i bästa fall känns som ett mellanavsnitt av någon halvdassig polisserie - hu!

Andra filmer som går på TV i veckan, men som inte tog sig in på listan: Garden State, Mandomsprovet, Beetle Juice, Ben-Hur, Full Metal Jacket, Sideways och Barton Fink. I'm just saying.

Etiketter: , ,

tisdag, januari 09, 2007

Barnkultureliten

I ett utbrott av den klassiska "Köp vad du tycker att folk ska ha, inte vad de önskat sig"-tradition som råder i den Axnerska familjen gav jag pojkvännen Time Bandits (en av min egna gamla favvosar) på DVD i julklapp. Vi såg den härom kvällen och detta kombinerat med att jag i dagarna ska köpa present till en nyfödd bäbis i vänkretsen fick mig att fundera över ett av mina favoritämnen: Vilken barnkultur vill jag föra vidare till mina egna eventuella framtida barn, eller för den delen syskonbarn och andra minderåriga i bekantskapskretsen?

Införstådd med faktumet att de små parvlarna antagligen knappast kommer att vara intresserade av min narcissistiska kulturskolning och att projektet därmed kommer bli en aning svårt att genomföra, har jag gjort följande lista:

För de minsta:

Sjörövarbok/skiva (bilderbok/skiva av Lennart Hellsing)
Upptäcker helt bestört när jag googlar att "Sjörövarskiva", Lennart Hellsings inläsning av sin finurligt rimmade upplistning av diverse råbarkade pirater, inte verkar existera längre. Heter CD-versionen något annat? Om den inte finns utgiven är det ju ett brott mot mänskligheten! Boken finns i alla fall att skaffa - jag får jobba på min högläsningsröst helt enkelt.

Goda' goda' (barnskiva av Jojje Wadenius med texter av Barbro Lindgren)
Innehåller klassiker som Mitt lilla barn (samplad av Ken Ring i låten Eld och djupa vatten), Jag vill ha en hund, en blå och Kråkbegravningen. Köper man guldkornsutgåvan (finns i en fyndlåda nära dig) får man dessutom med temat till Kalles klätterträd. Bonusinfo: Jojje var med i Saturday Night Lives husband under guldåren 75-85.

Doktor Kosmos (Popgrupp som jag räknar med ska ha hunnit göra minst en fantastisk barnskiva innan jag hinner bli mamma)




Den farliga resan (bilderbok av Tove Jansson)
Från bokrecension.se: "Flickan Susanna råkar ut för hemska äventyr tillsammans med Tofslan och Vifslan, Sniff och Hemulen och hans lilla hund. I sista sekund komer Tooticki och räddar dem i sin ballong." Allvarligt talat - vad mer kan man begära av en bok?

Med rötter i medeltiden (LP av Carin Kjellman & Ulf Gruvberg)
Ballader och folkvisor i frejdiga 70-talsarrangemang kompletta med blockflöjt, nyckelharpa och mysgitarr. Barnet kommer förhoppningsvis gilla de äppelkäcka melodierna medan jag får en nostalgitripp till min högstadietid då skivan, lånad av en fellow lajvnörds mamma med proggig skivsamling, gick varm hemma.

Etiketter: , , ,

fredag, januari 05, 2007

Fånigt men roligt

Plötsligt blir det massor av inlägg efter flera veckor av torka. Kan det månne vara för att jag ska lämna in en uppsats om en vecka?

Hittade iaf en länk på Defamer till de två första avsnitten i världens bästa TV-serie - förutsatt att principen "om hallon är gott och saltgurka är gott, så måste de vara DUBBELT så goda tillsammans" stämmer...

Var tvungen att dela med mig.

Etiketter: , , , ,

Världens självupptagnaste TV-program

Jag har alltid gillat Fredrik Lindström. Han är för all del lite smådryg, men det är ju hela poängen, och han har alltid kombinerat detta med vassa analyser och uppfriskande respektlöshet - men nu börjar jag tröttna.

Kanske är jag sönderakademiserad men är det inte lite småofräscht med allt snack om hur svenskar "är" i Världens modernaste land? Självklart är det tänkt som en humoristisk poäng att diskussionerna är så överdrivna men jag börjar ledsna rejält på att se herr Lindström pressa sina stackars expertgäster att dra de mest halsbrytande förenklade slutsatser baserade på historisk bakgrund eller språkstruktur parade med "allmängiltiga betraktelser" som vid närmare åsyn rätt så gravt vinklat utgår från den chica medelklass som de själva tillhör. Heder åt historikern Peter Englund för att han skeptiskt skruvar på sig eller ibland rent av klipper av Lindström med ett: "Jo det var en snygg analys. Den håller ju inte alls, men den är snygg."

Fjärran från subtiliteterna i Svenska dialektmysterier vallar annars Lindström med charterguideliknande effektivitet sina gäster i en skendiskussion där alla tankar och teorier pekar åt samma håll, och där han själv alltid får sista ordet. Någon i föräldrahemmet (mamma?) sade det bäst under julhelgen: Det är lite Herman Lindqvist-historiker över honom va?

Etiketter: , , , ,

Årslista: Favoritmänniskor 2006

För att hedra de fiktionella människorna som drar mig till TVn vecka efter vecka blir det i stället för en bästa film- eller TVprogramslista en liten uppräkning av min favvosar från det gångna året (utan inbördes ordning):

Dick Casablancas (Veronica Mars)
I slutet av andra säsongen har Dicks pappa försvunnit och hans timida lillebrorsa har visat sig vara både mordisk och komplett vansinnig. Gör detta honom till en mjukare, känsligare ung man (á la Logan)? Inte då! Han strävar träget vidare mot den idé han så uppenbarligen är född till att personifiera: Världens odrägligaste (och roligaste) frat boy.


Deb Morgan (Dexter)
När Deb blir nervös, till exempel när hon ska våga presentera sin teori om att den eftersökta seriemördaren använt en bil med frysutrymme inför chefen och alla som lyssnar, blir hennes röst alldeles stötig och konstig, och hon lyckas bara få ur sig ett kväkigt "Ice Truck." Deb är mer The Office än NYPD Blue, och så pubertetsaviga, kalviga och allmänt fantastiska kvinnliga poliser är det sällan man ser på TV.


Jack Donaghy (30 Rock)
Mer (amerikanska) Office-referenser: Jack är helt enkelt den chef Michael tror sig vara. Eventuellt psykotisk men framför allt briljant: "I like you. You have the boldness of a much younger woman."


Butters (South Park)
Cartman må vara den uppenbara stjärnan i South Park, men mitt hjärta klappar för Butters. Är just färdig med säsong 6 & 7 och har därmed kunnat avnjuta hans överlevnadstrategier för situationer som meteoritanfall mot jorden såväl som att bli såld av sina föräldrar som husdjur (komplett med teddybjörns-onesie) till Paris Hilton. Boy Howdy!


Frank (Little miss sunshine)
Egentligen ska ju alla personer i hela filmen vara med på den här listan, men får bara en plats så blir det världens främsta Proustforskare vars stora kärlek lämnade honom för världens näst främsta Proustforskare.


Marc St. James (Ugly Betty)
I outfits som balanserar mellan chika och bisarra springer Marc runt på Mode-redaktionen med andan i halsen - tror han sig inte vara jagad av lönnmördare så har han någon ny diabolisk plan från sin chef Wilhelmina att genomföra. Mellan varven hinner han håna de mindre modebemedlade (oftast Betty): "The poor cow has no idea we only invited her so people could see she really exists. She's like a real-life Snuffleupagus -- only hairier."



Randal Graves
(Clerks II)
Jag har ju på annat ställe ondgjort mig över Kevin Smith, men Clerks II var banne mig en av mina finaste filmupplevelser i år - Hela filmen är dessutom värd att se bara för Randals lustmord på LOTR-trilogin (som f ö Fredrik Strage refererar till i en hemskt rolig utskällning av barnvänlig fantasy i dagens DN).


Richmond (The IT Crowd)
The IT Crowd som helhet var underhållande men inte genialiskt, men så öppnade Jen dörren till serverrummet och Richmond tittade fram. Som en modern inkarnation av Neil från Young Ones lufsade han modlöst men vänligt omkring och spred Cradle of Filths evangelium till sina motvilliga medarbetare, och plötsligt lyfte serien till en helt ny nivå.

Etiketter: , ,